IRATA niveau 3 gecertificeerd
Volgens de hoogste veiligheidseisen
10+ jaar Rope Access ervaring

Wat is Rope Access?

Wij als Rope Access specialist willen u als lezer alles vertellen over deze snelle, veilige en steeds vaker gebruikte manier van werken. In deze blog worden de volgende vragen beantwoord:

 1. Wat is Rope Access?
 2. Hoe veilig is Rope Access?
 3. Wat zijn de voordelen van Rope Access?
 4. Waar kan Rope Access worden toegepast?
 5. Welke diensten kunnen uitgevoerd worden met Rope Access?
 6. Hoe wordt een dienst in de praktijk uitgevoerd?
 7. Zijn er voorbeelden van Rope Access projecten?

1. Wat is Rope Access?

Rope Access betekend dat we industriële klimtechnieken gebruiken om veilig toegang te krijgen tot moeilijk bereikbare locaties, door gebruik te maken van touwen, positioneringstechnieken en apparatuur en gereedschap. De techniek wordt gebruikt wanneer met andere methodes (bijvoorbeeld een steiger of kraan) een ruimte niet (veilig) te bereiken is. Hier kan gedacht worden aan grote hoogtes, dieptes, gesloten ruimtes, boven water of locaties met valgevaar.

Het doel van Rope Access technieken is om de werkzaamheden op een veilige en gedetailleerde manier te plannen om gevaarlijke situaties, schades aan objecten of de omgeving en overige ongevallen uit te sluiten. Het is een compleet systeem waarin het belangrijk is dat de planning, de taak-risico analyses, bevoegdheden en overige voorzieningen nauwkeurig zijn gepland.

Rope Access kenmerkt zich door de snelle opstart- en demontagetijd, veiligheid en lage impact op de omgeving omdat er geen obstakels (bijv. een steiger) worden gebruikt. Mede hierdoor wordt Rope Access steeds populairder.

2. Hoe veilig is Rope Access?

Rope Access is een van de meest veilige methodes om op moeilijk bereikbare plekken te werken, als er wordt voldaan aan de IRATA richtlijnen. IRATA, wat staat voor Industrial Rope Access Trade Association, is de organisatie die de veiligheidsrichtlijnen en werk procedures vaststelt om na te leven. Met haar Training, Assessment en Certificatie Schema (TACS) zorgt IRATA ervoor dat iedereen die gecertificeerd is blijvend voldoet aan de gestelde, hele strenge, veiligheidseisen. Ieder lid moet zich eens per 3 jaar opnieuw laten certificeren. Indien iemand 6 maanden niet heeft geklommen, moet diegene een opfriscursus volgen. IRATA hanteert drie niveaus. Niveau 1 zijn vakmannen die onder specifieke leiding staan van een supervisor. Niveau 2 zijn vakmannen die moeilijkere technieken kunnen uitvoeren, inclusief reddingen, maar wel onder leiding van een supervisor. Niveau 3 is het hoogste niveau; de supervisor. Een niveau 3 vakman heeft de beste Rope Access skills, inclusief reddingen en sturing, en geeft leiding aan de andere vakmannen.

Iedere werknemer van High Work Solutions is IRATA gecertificeerd, zodat zij altijd veilig Rope Access kunnen uitvoeren. Remi de Hoog en Wouter Neelis, eigenaren van High Work Solutions, zijn niveau 3 gecertificeerd. Hierdoor zijn zij in staat om hun werknemers beter te maken, te sturen op veiligheid en voor te lichten over het belang van veiligheid.

3. Wat zijn de voordelen van Rope Access?

Rope Access heeft veel voordelen. Hieronder staan de belangrijkste opgesomd:

 • Bereikbaarheid op iedere locatie

De reden dat u Rope Access overweegt te gebruiken is omdat er geringe oplossingen mogelijk zijn voor uw werkzaamheden op een moeilijk bereikbare werklocatie. Rope Access heeft met haar flexibiliteit altijd een veilige oplossing om een locatie bereikbaar te maken en het werk uit te voeren.

 • Veilige manier van werken 

Zoals gezegd is Rope Access een zeer veilige manier van werken op hoogte, diepte of op een andere moeilijk bereikbare locatie, indien gewerkt wordt volgens de IRATA richtlijnen. De zeer goed getrainde IRATA vakmannen werken met het beste materiaal, de veiligste methoden en dit resulteert in exceptionele veiligheidsresultaten.

 • Snelle opstart- en demontagetijd

Rope Access kent geen grote machines, steigerframes of andere grote constructies die vooraf in elkaar gezet moeten worden. Hierdoor is het zeer snel opgebouwd, wat onder andere spoedklussen zeer interessant maakt. Ook is het snel afgebouwd, waardoor het de klant veel tijd en overlast bespaard blijft.

 • Snel & efficiënt positioneren

De flexibele touwtechniek geeft de mogelijkheid om snel en efficiënt op locatie te kunnen positioneren. Dit verhoogt de efficiënte en scheelt in de kosten. Ook bij het verplaatsen van zeer zware onderdelen kan Rope Access goed van pas komen.  Deze snelle positionering levert veel tijd voor een opdrachtgever op.

 • Minimale overlast aan de omgeving

Een groot voordeel van Rope Access is de minimale impact op de werkomgeving. In vergelijking met andere werkmethodes neemt het weinig ruimte in beslag waardoor het lopende bedrijfsprocessen of de openbare orde niet verhinderd. Dit resulteert in minder schade, waardoor de onvoorziene kosten aanzienlijk worden verlaagd.

 • Aanvraag van vergunningen vaak geen vereisten

Een bijkomend voordeel van de minimale overlast aan de omgeving is dat vergunningen vaak niet nodig zijn. Met Rope Access worden geen wegen, stoepen of fietspaden geblokkeerd waardoor niemand in de openbare ruimte daar last van heeft. Hierdoor hoeven ook geen vergunningen aangevraagd te worden. Dit scheelt dus veel papierwerk en kunnen Rope Access bedrijven eerder starten.

Technisch onderhoud met Rope Access
Rope Access - HWS - High Work Solutions
Technisch onderhoud met Rope Access - High Wor
Specialistisch reinigen Rope Accss
Ruiten bewassing / ramen wassen - Rope Access - op hoogte - High Work Solutions

4. Waar kan Rope Access toegepast worden?

Rope Acces is een techniek dat op vrijwel iedere situatie kan worden toegepast. Aangezien op veel locaties andere oplossingen, bijvoorbeeld een steiger, meer voor de hand liggen, wordt Rope Access voornamelijk gebruikt op lastig bereikbare werklocaties. De touwtechniek kan gebruikt worden op hoge plekken, diepe locaties, gesloten ruimtes, boven water of een andere locatie waar valgevaar op de loer ligt.

Door de lage impact op omgeving, snelle opstart- en demontagetijd en flexibiliteit in lastige situaties, is Rope Access steeds populairder aan het worden. Zeker omdat het voor vrijwel iedere locatie een op maat gemaakte oplossing heeft.

5. Welke diensten kunnen worden uitgevoerd met Rope Access?

De opties met Rope Access zijn eindeloos. Rope Access is de techniek die een lastig bereikbare werklocatie op een veilige manier beschikbaar maakt. De werkzaamheden die op deze werklocatie uitgevoerd kunnen worden zijn zeer gevarieerd. Dit zijn de diensten die het vaakst worden gebruikt voor Rope Access:

Aangezien de werklocatie een niet alledaagse plek is, zijn de werkzaamheden ook niet altijd voor de hand liggend. Daarom worden veel diensten op maat aangeboden, om een gepaste oplossing te vinden voor ieder uniek project.

6. Hoe wordt een dienst in de praktijk uitgevoerd?

Aangezien Rope Access vrijwel altijd op een lastig bereikbare locatie wordt gebruikt, is de veiligheid van belang. Deze veiligheid kan alleen worden gegarandeerd als de voorbereiding zeer nauwkeurig is gepland. High Work Solutions maakt gebruik van een zeven-stappen plan om ieder project de veiligheid te kunnen garanderen:

 1. Uitvoeren van een nauwkeurige werkinspectie (indien nodig);
 2. Opstellen van een Plan van Aanpak;
 3. Gedetailleerde offerte maken en gezamenlijk bespreken;
 4. Het maken van een TRA (taak-risico analyse);
 5. Alles uitvoerig doorspreken in een toolbox meeting met alle betrokken partijen;
 6. Uitvoeren van de werkzaamheden door HWS vakmannen, en;
 7. De oplevering, waarbij we gezamenlijk gaan kijken naar de opgeleverde dienst.

7. Zijn er voorbeelden van Rope Access projecten?

Door de grote variëteit van mogelijke diensten die uitgevoerd kunnen worden, zijn veel verschillende projecten uitgevoerd. Om u een goed voorbeeld te geven, heeft High Work Solutions een aantal van deze projecten voor u uitgewerkt om u een goed beeld te geven:

Project 1: Technisch onderhoud – verwijderen van teflon blokjes op hoogte

Project 2: Reinigen – reinigen van een fabriekshal op de lastig te bereiken plaatsen

Project 3: Constructie werkzaamheden – inspecteren en repareren van opslagtanks

Project 4: Reclame uitingen – het ophangen en verwisselen van een reclame doek boven water

 

Op zoek naar meer voorbeelden? Klik hier om al onze projecten te bekijken.

Nog vragen? Neem contact op!

Zijn er naar aanleiding van deze blog nog vragen, of zijn deze juist opgekomen tijdens het lezen? Neem dan contact op met ons via het contactformulier hier rechts en wij komen zo snel mogelijk bij u terug!

Rope Access - HWS - High Work Solutions
Technisch onderhoud met Rope Access - High Wor
Ruiten bewassing / ramen wassen - Rope Access - op hoogte - High Work Solutions
Specialistisch reinigen Rope Accss
Technisch onderhoud met Rope Access
Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?